assalamualaikum!
thanx aww, love u
cerita junghely: cara membuat kimchi

Sunday 30 December 2012

cara membuat kimchi

Kimchi merupakan asinan khas dari Korea yang menggunakan sawi putih sebagai bahan baku utamanya. membuat kimchi merupakan salah satu cara untuk mengawetkan sayuran sehingga boleh mengkonsumsi sayuran sawi putih saat salji turun dengan hebat dan tidak ada tanaman yang tumbuh saat itu.

Kimchi mempunyai bau yang sangat khas dan tajam. Itu disebabkan oleh proses fermentasi yang sempurna serta penggunaan bumbu bawang putih dan cabai yang dominan. berikut ini akan dijelaskan cara membuat kimchi sehingga walaupun d iMalaysia ia kita juga bisa tetap mencuba membuat kimchi yang termasuk dalam salah satu makanan tersihat di dunia, apalagi semua bahan baku juga tersedia disini.  
 

 

Bahan-bahan

  • BAHAN 1 :
  • Air
  • 2 sudu besar garam
  • Sawi Putih / Kobis Cina
  • BAHAN 2 :
  • 1 sb bawang putih - dicincang halus
  • 1 sb halia muda - dicincang halus
  • Daun bawang - dipotong bulat2
  • 3 - 4 biji cili merah
  • Serbuk Cili / Cili Bo
  • 2 sk gula
  • Garam
  • Sedikit Ajinamoto (jika suka) 

Cara-cara

  1. LANGKAH 1 : Potong sawi putih (large bite-size)
  2. Letakkan selapis sawi putih dalam mangkuk besar. Taburkan garam.... (Ulangi langkah tersebut, selapis demi selapis)
  3. LANGKAH 2 : Tuang air di dalam mangkuk besar tersebut, biarkan sawi tenggelam.
  4. Guna penutup (pinggan besar, dulang kecil) untuk menutup mangkuk. Pastikan mampat.
  5. Gunakan pemberat untuk diletakkan di atasnya (lesung batu,tin).. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3-4 jam.
  6. *ATAU ANDA JUGA BOLEH MENGGUNAKAN KAEDAH KUKUS BAGI MENGGANTIKAN KAEDAH RENDAMAN INI.
  7. * Gaulkan sawi putih dan kukus selama 4-5 minit.
  8. LANGKAH 3 : Buangkan air rendaman/kukus tadi.. Basuhkan sawi dan tapis. Masukkan ke dalam mangkuk tadi..
  9. Masukkan kesemua BAHAN 2 dan gaulkannya sehingga sebati.. (Kepedasan bergantung kepada cita rasa)
  10. Masukkan hasil gaulan ke dalam bekas kaca atau jar yang disteril. Tuangkan air gaulan ke dalam jar.... Biarkan ada ruang sekurang-kurangnya 2 inci dari mulut jar. Berikan tekanan maksimum semasa memampat kimchi.....
  11. Akhir sekali, tutp dan simpanlah kimchi di dalam peti sejuk.. (tdk digalakkan simpan terlalu lama)
  12. ~SELAMAT MENCUBA~

 




KALAU SUKA DATANG LAGI, ARIGATO,KAMSAHAMIDA

No comments:

Post a Comment